Amazing Fixer Upper Project: Colossal Crawford Reno

Waterfront Mid-century Modern Beach House Retreat – Pender Island
March 23, 2017
Rock House – A Contemporary Cabin Nestled In The Rock.
April 11, 2017
Show all

Amazing Fixer Upper Project: Colossal Crawford Reno

A “Fixer Upper” for a Chip and Joanne Coworker’s Family

Who doesn’t like Chip and Joanne from Fixer Upper? I sure do. In my opinion, they are the opposite of many of the hosts of DIY shows who stand around and look cute or waving their arms pretending to do design work. As much as they can be, with the travails of putting together a TV show, they are the real deal and I enjoy watching their shows.

In the Fixer Upper season four finale, Chip and Jo take on a project for some special clients, who just happen to work on the show with them. They deliver a makeover that begins with a wreck of a house and ends up, via an amazing transformation, with a great family home with lots of architectural detail and great decorating.

The Little Shack on the Prairie. Maybe this wasn’t such a good idea after all? the clients were interested in the rustic, country setting of Crawford, Texas, just outside Waco, but this second stop in Chip and Joanna’s tour of homes may have been a little more rustic than they bargained for. The “shack” in Chip’s nickname for this property was, in this case, not hyperbole. Remarkably, the clients were not deterred. But clearly, it would take some powerful Fixer Upper magic to turn this into a viable home for four.

Before: This is not the worst looking house that I have ever seen that was renovated, but it is right up there. I have a hard time believing they really rebuilt this place but, who cares? It’s a TV show. The real draw for the new owners was the property where it was located and that is usually a great reason to go ahead with a building project.

After. Fixer Upper magic delivered. Even the new owners, who work on the show and have seen this magic before, were amazed by this transformation.. Chip and Joanna took the original structure, deconstructed it, repurposed materials, reworked the interior, and built new add-ons to create an ideal family home for husband, wife and their two young kids.

Before: This looks like the “open concept” went a bit too far on a previous reno. On the other hand, they had nowhere to go but up.

After. The completely re-imagined structure features an open floor plan with a combined kitchen and living area with vaulted ceilings and exposed wood.

After. The home’s interior has an industrial farm feel with floating metal shelves, exposed wood beams, dark stained wood floors, a high-contrast palette and — of course — lots and lots of shiplap. This is, after all, Fixer Upper.

After. Chip and Joanne have a real knack for turning lemons into lemonade. This home is a great example.

After. Distinctive features in the new kitchen include a large island with waterfall concrete countertops, suspended industrial shelving and extra tall cabinets.

After. Contemporary barstools with black wood frames tie in with the simple black cabinet.

After. The farmhouse kitchen follows the same design found throughout the house including open shelving and shiplap walls. It features a fume hood and notice the pot filler above the range.

After. The suspended shelves help define the kitchen space visually while providing additional storage.

After. Slingback lounge chairs, a black and white area rug, dark charcoal sofa and vintage map create a striking visual aesthetic in the main living area.

After. From the main room, on either side of a large wood console, two sets of French doors lead out to the new back porch. A metal sign inscribed with “Be the change” — one of Michael and Jessie’s favourite quotes —  was custom created by ametal artisan.

After. Living room detail

After. Living room detail.

After. Living room detail.

After. Outdoor Dining Space. The owners wanted an outdoor dining area on a covered porch. The tin ceiling was made from the repurposed metal roof from the home’s original structure. A hanging planter was fashioned from an old wooden box salvaged from inside the old house.

After. The master bedroom is located in one of the structural additions and is furnished with contemporary pieces and a soothing grey palette. The textured grey wood ceiling is from wood repurposed from the building’s original exterior siding.

After  The original wood siding was also used to create the sliding barn doors on the entrance to the master bath.

After. The master bath features subway tile walls, floating wood shelves and gray and black tile floors.

After. The custom vanity, with concrete countertops echoing the ones in the kitchen, was inspired by a vintage piece that Joanna saw at the antique fair in Round Top, Texas

After.The signature element in the master bath is the clawfoot tub with painted black exterior.

After. Girl’s Room  The new bedroom for the daughter features a quaint canopy bed, tall windows and beadboard ceiling salvaged from the original building.

After. Boys Bedroom. The new bedroom for the son featured bunk beds and, on the upper level, a farm house of his own — complete with sliding barn doors.

Before. One more look at a ‘before’ pic illustrates the remarkable journey embodied in this markedly unconventional Fixer Upper.

After. Highlights of the new exterior include the red Dutch door at the entry, new front porch with columns, galvanized metal skirt and metal roof.

Leave a Reply